Αθλητική Ένωση Κίτιον

athlitiki-enosi-kition

 

 

 

Πρωταθλήματα

 
Ομάδα Περίοδος

 

 

Πεζοπορικός 1953-54

 

1987-88

 

 

ΕΠΑ 1945-46

 

1946-47

 

1969-70

 

Κύπελλα

 

Ομάδα Περίοδος

 

 

Πεζοπορικός 1969-70

 

 

ΕΠΑ 1944-45

 

1945-46

 

1949-50

 

1952-53

 

1954-55

 

 

ΑΕΚ 2003-04
  2017-18

Η Αθλητική Ένωση Κίτιον – ΑΕΚ Λάρνακας ιδρύθηκε στις 18/7/1994 μετά από απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των δύο ιστορικών Σωματείων της Λάρνακας, Πεζοπορικού και ΕΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα των προηγούμενων τεσσάρων προσπαθειών και προσδοκιών της συντριπτικής πλειοψηφίας των Λαρνακέων, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα Αθλητικό Σωματείο που να πρωταγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις, με στόχο να κάνει την Λάρνακα περήφανη. 

Από την ημέρα που δημιουργήθηκε η ΚΟΠ ο Πεζοπορικός κέρδισε δύο πρωταθλήματα, έλαβε μέρος στον τελικό Κυπέλλου 8 φορές και αναδείχθηκε μία φορά Κυπελλούχος, ενώ η ΕΠΑ κέρδισε τρία πρωταθλήματα, έλαβε μέρος στον τελικό 8 φορές και κέρδισε το κύπελλο 5 φορές. Μετά την ενοποίηση η ΑΕΚ έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο Κυπέλλων και ενός Σούπερ-Καπ.

Τα χρώματα της ΑΕΚ είναι το πράσινο και το κίτρινο, το δε έμβλημά της παριστάνει τον στρατηγό Κίμωνα, που πέθανε πολεμώντας στις ακτές της Λάρνακας, που και ''νεκρός ενίκα''. 

Το Σωματείο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται ανά διετία. Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για καλύτερη λειτουργία, το Σωματείο δημιούργησε γραφεία πλήρως εξοπλισμένα και άρτια στελεχωμένα με ειδικευμένο προσωπικό. Τα γραφεία βρίσκονται στο ιδιόκτητο κτίριο που στεγάζει και το εντευκτήριο του Σωματείου, στην οδό Κιλκίς 7, Λάρνακα.

Το Σωματείο εργάζεται με κύριους σκοπούς:

  • Την προαγωγή της αθλητικής ιδέας μεταξύ των μελών και η πρόοδος του αθλητισμού
  • Την εθνική διαπαιδαγώγηση των μελών του σωματείου και την προαγωγή της φιλοπατρίας, της δημοκρατίας και της ιδέας της ελευθερίας.
  • Την ανάπτυξη κοινωνικής, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής δράσης και γενικότερα της δράσης που να συνάδει με κοινωφελείς σκοπούς
  • Την πνευματική ανάπτυξη των μελών
  • Την καλλιέργεια μεταξύ των μελών του αισθήματος της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού

Στόχος της ΑΕΚ είναι να δημιουργήσει μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή ομάδα και το Διοικητικό Συμβούλιο εργάζεται υπομονετικά και μεθοδικά να υλοποιήσει τις προσδοκίες των οπαδών της, ώστε η ομάδα μας να ανέβει και να σταθεροποιηθεί στην κορυφή.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Σωματείου μόλις σε μόνο δύο χρόνια ζωής κατάφερε να τερματίσει 4η στο Παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και να είναι φιναλίστ στον Τελικό Κυπέλλου Κύπρου. 10 χρόνια μετά την ίδρυση της η ομάδα μας πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της, επικρατώντας με 2-1 στον τελικό του κυπέλλου, της ΑΕΛ κατακτώντας τον τίτλο της Κυπελλούχου για την περίοδο 2003/04. Το δεύτερο Κύπελλο ήρθε την σεζόν 2017/18, με την ομάδα να κερδίζει 2-1 τον Απόλλωνα στον τελικό, ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε και το πρώτο Σούπερ-Καπ στην ιστορία, μετά την νίκη στα πέναλτι σε βάρος του ΑΠΟΕΛ. Το 2011/12 έγραψε ιστορία και στην Ευρώπη, με την συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League ως η πρώτη Κυπριακή ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, κάτι που επανέλαβε και την σεζόν 2018/19. 

Η ΑΕΚ δημιούργησε επίσης ακαδημίες ποδοσφαίρου για παιδιά με πολύ καλούς προπονητές με απώτερο στόχο την προώθηση των νεαρών ταλέντων στην ομάδα.

Το Σωματείο διαθέτει επίσης τμήμα Καλαθόσφαιρας Ανδρών, Γυναικείο τμήμα Πετόσφαιρας, τμήμα Φούτσαλ και από το 2020 τμήμα Esports.

Το όραμα της ΑΕΚ όμως δεν είναι μόνο να κερδίζει τίτλους μέσα στα γήπεδα. Ως  συνεχίστρια της ιστορίας των Σωματείων Πεζοπορικού και ΕΠΑ λαμβάνει μέρος σ’ όλα τα αθλητικά, κοινωνικά και εθνικά θέματα του τόπου, που στενάζει μετά από την τουρκική εισβολή του 1974, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατοχή από τους Τούρκους του 37% του εδάφους της Κύπρου.