Συνέντευξη Προέδρου κ. Κώστα Μιχαηλίδη

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομάδος μας κ. Κώστας Μιχαηλίδης, παρέθεσε στην επίσημη ιστοσελίδα μας μια μίνι συνέντευξη για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα. 
 
Αγαπητέ πρόεδρε, μπαίνουμε στο 2ο χρόνο της Θητείας της Εκτελεστικής Επιτροπής, ένα πετυχημένο αλλά και συνάμα πρωτοποριακό μοντέλο, θα ήθελα να κάνετε μια γρήγορη ανασκόπηση για τη χρονιά που πέρασε όσων αφορά τα διοικητικά.


Έχουμε ξεκινήσει μια πορεία πριν 20 μήνες περίπου αναλαμβάνοντας την ομάδα σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, όμως την ίδια ώρα σε πολύ άσχημη διοικητική και οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα το Σωματείο να είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Με μεγάλη ικανοποίηση, ο κόσμος της ΑΕΚ είδε όλους τους πρώην προέδρους να δουλεύουν μαζί για να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική διοικητική λύση ώστε το Σωματείο να ορθοποδήσει.

 

Το διοικητικό μοντέλο που είχαμε προτείνει και με κάποιες διορθώσεις από τις εμπειρίες των πρώην προέδρων, ήταν και είναι στηριγμένο σε υψηλά επαγγελματικά επίπεδα πολυεθνικών εταιρειών. Ένα μοντέλο που προσφέρει, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, φτάνει να συμμετέχουν τα σωστά άτομα τόσο σε θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας αλλά και σε θέμα κατάρτισης και ικανότητας. 

 

Το μοντέλο κινείται σαν ένα κιβώτιο ταχυτήτων με 3 κύρια γρανάζια, τη Συντονιστική Επιτροπή, το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή. Το κύριο γρανάζι είναι η Εκτελεστική επιτροπή που χωρίζεται σε 2 κορμούς με τον καθένα να έχει τα δικά του υπο-τμήματα. Το κάθε τμήμα λειτουργεί ανεξάρτητα και όλα μαζί συνδέονται μέσω του τμήματος διαχείρισης του Σωματείου. 

 

Είναι γνωστό ότι στο Σωματείο λειτουργούν τμήματα Ποδοσφαίρου, Καλαθόσφαιρας και Πετόσφαιρας. Και τα τρία τμήματα λειτουργούν ανεξάρτητα με διοικητικούς επικεφαλείς. Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω όμως στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όπου εκτός του διοικητικού επικεφαλή υπάρχει και έμμισθος επικεφαλής (Technical Director) που έχει την ευθύνη όλου του ποδοσφαιρικού τμήματος μέσα στα πλαίσια που έχουν καθοριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή. Η ευθύνη του Διοικητικού υπευθύνου είναι να βεβαιώνεται ότι ο Technical Director κινείται στα πλαίσια που έχουν καθοριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή. Υπάρχει πάντα ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα θέματα, αλλά ο τελικός υπεύθυνος για θέματα προπονητών, ποδοσφαιριστών και γενικότερα θέματα του τμήματος παίρνονται από τον Technical Director ο οποίος έχει τη μοναδική ευθύνη της οποιαδήποτε επιτυχίας ή αποτυχίας. Πιστεύω ότι όπως τις οικονομικές αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν ειδικοί οικονομολόγοι, τις εμπορικές οι εμπορικοί, έτσι και στο τμήμα του ποδοσφαίρου είναι σωστότερο τις ποδοσφαιρικές αποφάσεις να τις παίρνουν οι ειδικοί του ποδοσφαίρου.

 

Αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα της ανωτάτης εξουσίας του Σωματείου που είναι η Ε.Ε. να παρέμβει σε οποιαδήποτε θέματα κρίνει ότι χρειάζεται παρέμβαση, όμως είναι δική μου φιλοσοφία ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος την κατάλληλη χρονική περίοδο.


Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η Συντονιστική Επιτροπή που με τις χρόνιες εμπειρίες και τις γνώσεις τους μας καθοδηγούν αλλά πάνω απ' όλα κρατούν την ενότητα και τη σταθερότητα του Σωματείου. Θα μπορούσα να πω ότι με τις παλιές κακές εμπειρίες στα διοικητικά της ΑΕΚ, η Συντονιστική Επιτροπή παίζει τον κυριότερο ρόλο, εγγυάται τη σωστή λειτουργία του Σωματείου.

 

Η συνεισφορά του Διευρυμένου Συμβουλίου είναι καταλυτική μια ένας από τους ρόλους είναι να εγκρίνει projects εκτός πλάνων, που πολλές φορές είναι εξίσου σημαντικά με τα καθορισμένα πλάνα, μια και χρειάζεται άμεση αντίδραση με μεγάλη επιδεξιότητα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ήταν αρκετές οι φορές που ενεργοποιήθηκε το Διευρυμένο, αλλά όχι τόσες ώστε να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Με τη νέα χρονιά θα φροντίσω να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και πιο ευλαβικά όταν το επιτάσσουν οι καταστάσεις.      

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της Διοίκησης για την επόμενη χρονιά?


Πρωταρχικά, θα πρέπει να συγκαλέσουμε σώμα με την τελική μορφή του παραπάνω μοντέλου που αναλύσαμε. Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την Εκτελεστική Επιτροπή ώστε να έχουμε την ευχέρεια να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα πράγματα. Από την πρώτη ημέρα ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να μπούνε οι βάσεις για δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, την καρδιά της ΑΕΚ, που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Έτσι και την επόμενη χρονιά δε θα εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια αλλά αντιθέτως θα δουλέψουμε εντατικότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ακόμη ένας σημαντικός στόχος είναι η οικονομική επάρκεια του Σωματείου και γι αυτό το λόγο την επόμενη χρονιά έχουμε θέσει σα στόχο την μείωση των δανείων και γενικά του χρέους, κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγωνιστική πορεία της ομάδος.
Επιπρόσθετα, το πιο σημαντικό για εμάς θα είναι να φέρουμε κοντά όλους τους ΑΕΚτζήδες, τόσο τους «αιμοδότες» όσο και τους απλούς φιλάθλους. Να ακολουθούν και να στηρίζουν την ομάδα τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα. Να μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία και όνειρα, ώστε όλοι μαζί να πάμε την ομάδα μας ψηλά.

 

Εκτός από αυτά τι άλλους στόχους έχετε θέσει?


Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση της πολιτικής που έχουμε με τη διαιτησία, καθώς η στήριξη μας προς την Κυπριακή διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έχουμε πει ότι η προκατάληψη είναι ο μεγαλύτερος "εχθρός" της διαιτησίας και εμείς θα δουλέψουμε ώστε αυτή η προκατάληψη να εξαφανιστεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο. Εμείς σεβόμαστε πλήρως τη διαιτησία και πιστεύουμε ότι και αυτοί με τη σειρά τους σέβονται την ΑΕΚ. Αυτή τη σεζόν, καταφέραμε να έχουμε 99% ισορροπημένες διαιτησίες αυτή τη σεζόν και είναι αυτό που θέλουμε. Επίσης, το κεφάλαιο ΚΟΠ είναι εξίσου σημαντικό. Έχουμε καταφέρει να έχουμε σωστές, ανθρώπινες και επαγγελματικές σχέσεις με την ΚΟΠ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το μόνιμο προσωπικό.

 

Αυτό που ενδιαφέρει τον απλό φίλαθλο είναι η αγωνιστική παρουσία της ομάδας. Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι για τη νέα χρονιά?


Οι αγωνιστικοί μας στόχοι είναι απλοί και ξεκάθαροι. Δικαίως η ΑΕΚ θεωρείται μια από τις 6 μεγαλύτερες ομάδες του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και έτσι είναι απαραίτητο οι στόχοι μας να συνάδουν με αυτή την πραγματικότητα. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι η είσοδος στην τετράδα, ο Τελικός Κυπέλου και η έξοδος στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όμως ότι κάποιος θα τερματίσει πρώτος και κάποιος έκτος καθώς οι γραμμές είναι λεπτές και ευάλωτες και στο τέλος της ημέρας όλα εξαρτώνται από το πόσο καλή δουλειά θα γίνει τον Ιούνιο. Δηλαδή, η σωστή επιλογή ποδοσφαιριστών, προπονητή αλλά και η καλή δουλειά που θα γίνει στην προετοιμασία είναι τα συστατικά που θα αναδείξουν και τη θέση της ομάδος στον βαθμολογικό πίνακα. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική καθώς θα πάρουμε τελική απόφαση για τον τεχνικό διευθυντή ή καλύτερα να επικυρώσουμε και επίσημα τη θέση του Kevin Hofland για το συγκεκριμένο πόστο ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να κλείσει και το θέμα του προπονητή. Από εκεί και πέρα, αυτοί οι δύο θα πρέπει να επιλέξουν τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο που θα απαρτίζουν την ομάδα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είναι άλλωστε πάγια θέση μας ότι οι αποφάσεις του ποδοσφαιρικού τμήματος πρέπει να παίρνονται από τους ειδικούς, οι οποίοι θα είναι και οι άμεσα υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη δουλειά. Λίγη υπομονή ακόμα και όλα θα μπούνε στη θέση τους την κατάλληλη στιγμή.

 

Είναι γνωστό καθώς το έχετε ήδη εξαγγείλει στην Γ.Σ. ότι φέτος θα υπάρξει μείωση του budget της τάξης του 30%. Μήπως αυτό θα επηρεάσει αγωνιστικά την ομάδα?


Καθόλου. Αντιθέτως, είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα είναι ακόμη καλύτερη και πιο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα η οικονομική κρίση φέρνει δυσκολίες αλλά συνάμα δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις. Όπως οι ομάδες έχουν μειώσει το budget τους, έτσι και οι ποδοσφαιριστές έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους. Η οικονομική κρίση δεν έχει κτυπήσει μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του τεχνικού μας διευθυντή έχουμε καταφέρει να φέρουμε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές με πολύ συμφέρουσες για εμάς δεδομένα. Το ίδιο θα συνεχιστεί και φέτος. Επίσης, ακόμη ένα σημείο που μας δίνει πλεονέκτημα στην προσπάθεια να προσελκύσουμε καλούς ποδοσφαιριστές είναι η οικονομική συνέπεια προς τους ποδοσφαιριστές μας από τη μέρα που αναλάβαμε το Σωματείο. Αυτά μετρούν πολύ και πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που προτιμούν να ρίξουν το κασέ τους στο βωμό της συνέπειας προς αυτούς.

 

Τελειώνοντας, το φλέγον θέμα των ημερών...σε τι κατάσταση βρισκόμαστε όσων αφορά το γήπεδο?


 

Πράγματι έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το γήπεδο και αυτό δείχνει την αγωνία του κόσμου, όμως τα πράγματα για εμάς είναι απλά. Πιστεύω ότι οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά ώστε να έχει ξεκάθαρη άποψη των γεγονότων.


 
Οι προσπάθειες της Ε.Ε. για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου για την ομάδα μας ξεκίνησαν πριν 15 μήνες περίπου. Το γήπεδο είναι το όνειρο του κάθε ΑΕΚτζή και για εμάς αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.

 

Αρχικά είχαμε κάνει επαφές με μια Ολλανδική εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων με τελευταίο παράδειγμα το γήπεδο της Ρόντα στην Ολλανδία. Η συγκεκριμένη εταιρεία, μας παρουσίασε το μοντέλο τους στο οποίο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παράλληλη αξιοποίηση των χώρων περί του γηπέδου για εμπορικούς σκοπούς. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και η συντήρηση του όλου έργου. Είναι λογικό για να πετύχει τέτοιο μοντέλο και να είναι πετυχημένο, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η τοποθεσία. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα κοινής εκμετάλλευσης με το ΓΣΖ. Νομίζω είναι σωστότερο να αναφέρω ότι το ΓΣΖ ήταν πλήρως ενημερωμένο από την πρώτη στιγμή, ενώ και οι σχέσεις μας με το ΓΣΖ και το Δ.Σ. είναι και θα παραμείνουν άριστες.

 

Το Δ.Σ. του ΓΣΖ πάντα έχει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του έρχου, αλλά πέραν αυτού, πάντα ήταν ξεκάθαρο και από τις δύο πλευρές ότι το έργο θα είναι παρακαταθήκη για τον αθλητισμό της Λάρνακας και όχι μόνο για το ποδόσφαιρο.

 

Πως προέκυψε η Γαλλική εταιρεία Boygues?

 

Στην πορεία και ενώ υπήρχε καλή εξέλιξη του θέματος εκφράστηκε ενδιαφέρον από τον Γαλλικό κολοσσό, Bouygues. Μετά από συνάντηση μαζί τους και αξιολογώντας την κατάσταση αποφασίσαμε ότι είναι σωστότερο να προχωρήσουμε την προσπάθεια με την εν λόγω γαλλική εταιρεία καθώς τηρούσε σημαντικές προδιαγραφές που ήταν τα εχέγγυα να πάρει το προβάδισμα:
Πρώτον έχει κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα, δεύτερον είναι η εταιρεία που κατασκεύασε το αεροδρόμιο της Λάρνακας, τρίτον είναι η εταιρεία που θα κατασκευάσει τη μαρίνα στη Λάρνακα και τέταρτο και πιο σημαντικό, έχουν μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων, στη λειτουργία και εκμετάλλευση αυτών. Πέμπτον, ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο έργο με μερίδιο ως επενδυτές και την ευθύνη εξεύρεσης επενδυτών.

 

Συνάμα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συναντήσεις με τον ΚΟΑ, που επί ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τόσο τον Πρόεδρο Κ. Πάμπο Στυλιανού όσο και τον Γενικό Διευθυντή κ. Κώστα Παπακώστα για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους.


 
Οι δύο πλευρές (ΑΕΚ & Boygues) δουλέψαμε εντατικά ώστε να μπορέσει αυτό το σπουδαίο έργο που είναι το όνειρο κάθε ΑΕΚτζή και κάθε Λαρνακέα, να γίνει πραγματικότητα. Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το Μνημόνιο Συν-αντίληψης με τη γαλλική εταιρεία (MoU), το οποίο προνοεί πρώτα την υπογραφή Μνημονίου Συν-αντίληψης με το ΓΣΖ.

 

Από την πλευρά του το ΓΣΖ και χωρίς να τους αδικώ, είχε τις δικές του αμφιβολίες τις οποίες με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές ξεπεράσαμε εκτός από ένα σημείο που είναι περισσότερο νομικό. Ελπίζουμε όπως και ξεπεραστεί και αυτό το σημείο με την τελευταία εισήγηση που τους έχουμε κάνει. Ως επίσης ελπίζω και πιστεύω η Bouygues να είναι "ζεστή" ακόμα, γιατί η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε αρκετά από τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει μαζί τους.

 


Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε με το ΓΣΖ, τότε τι γίνεται? Θα εγκαταλείψετε τις προσπάθειες για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου ή υπάρχει εναλλακτική λύση?

 

Όχι, εμείς σα διοίκηση δε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε ώστε το όνειρο κάθε ΑΕΚτζή να γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς και θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Συντονιστικής Επιτροπής ώστε η συμμετοχή τους στον τομέα αυτό να είναι πιο άμεση. Η ΑΕΚ επιβάλλεται να έχει το δικό της γήπεδο και γι' αυτό θα προσπαθούμε όσο είμαστε στη διοίκηση του Σωματείου. 

 

Τώρα σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε με το ΓΣΖ, θα στραφούμε προς άλλους φορείς για εξεύρεση γης που βολεύει τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου σε συνδυασμό με την εμπορική εκμετάλλευση. Αν πάλι δεν βρεθεί ο χώρος αυτός, η τρίτη και τελευταία λύση θα είναι να βρεθεί χώρος για ποδοσφαιρικό γήπεδο μόνο.