Σε αναγγελία διάφορων μέτρων με στόχο την οικονομική ενίσχυση της ομάδας προχώρησε ο πρόεδρος της ομάδας μας, Κώστας Μιχαηλίδης, σε σημερινή (19/10/12) συνέντευξη τύπου.
Ο Πρόεδρος μας αναφέρθηκε εκτενώς στις οικονομικές υποχρεώσεις της ομάδας, την κυκλοφορία δυο λαχνών αλλά και την δημιουργία της «Κοινωνίας υποστηρικτών ΑΕΚ Λάρνακας» ενώ παράλληλα ανακοινώσε πιλοτικά και την μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
Αναλυτικά η ομιλία του Πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομάδας μας, Κώστα Μιχαηλίδη:
«Η ποδοσφαιρική μας ομάδα έχει κάνει ίσως το καλύτερο ξεκίνημα της σύγχρονης ιστορίας κάνοντας περήφανη όλη την ΑΕΚ. Οι στόχοι είναι όπως κάθε χρόνο, η έξοδος στην Ευρώπη και η κατάκτηση του Κυπέλλου. Τυχόν επίτευξη των στόχων ή κάτι παραπάνω είναι ικανή να εδραιώσει την ΑΕΚ στις κορυφαίες ομάδες της Κύπρου. Θυμίζουμε ότι η ένωση δυνάμεων που έγινε το 1994 έγινε με αυτό το σκοπό. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και την ομάδα μας. Η ΑΕΚ κατέθεσε πλήρη φάκελο για τον Σεπτέμβριο για τα κριτήρια. Η προσπάθεια ήταν δύσκολη. Ίσως πολλοί να θεωρούσαν καλύτερο να κάνουμε διάσκεψη Τύπου πριν καταθέσουμε το φάκελο, αλλά εμείς προχωρούμε τώρα γιατί θεωρούμε ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Όπως για όλες τις ομάδες και για την ΑΕΚ η κατάσταση είναι άσχημη και μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη. Όσο είμαι εγώ πρόεδρος οι αγωνιστικοί στόχοι της ομάδας δεν θα αλλάξουν, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν δεν συνεισφέρουμε όλοι μας, τότε ίσως η οικονομική κατάσταση της ομάδας δεν θα είναι αναστρέψιμη και ίσως αλλάξουν και οι αγωνιστικοί στόχοι. Αν όμως δουλέψουμε όλοι μαζί και υπάρχει σύμπνοια τότε έχουμε λαμπρό μέλλον. Οι λόγοι της κακής κατάστασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κακή κατάσταση της οικονομίας.
ΑΕΚ Λάρνακας – Δημοσιογραφική Κώστας Μιχαηλίδης 1 από AEK_LARNACAS
Παρά τα κίνητρα, τα διαρκείας ήταν μειωμένα, έχοντας απώλεια 130.000 ευρώ από την περσινή σεζόν. Επίσης τα έσοδα από διαφημίσεις είναι αρκετά μειωμένα, καθώς όλοι έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Όσο για τα λεφτά της Ευρώπης, η ΑΕΚ είχε καθαρά κέρδη 1,2 εκ. ευρώ και με τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, σύνολο 1,6 εκ. ευρώ.. Η διοίκηση παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση ένα έλλειμμα 1,7 εκ. ευρώ που έπρεπε να καλύψει η διοίκηση μας. Παρόλο που έχουμε συνεργαστεί με 2 προπονητές, έχουμε πληρώσει 6. Ενώ έχουμε συνεργαστεί με περίπου 40 ποδοσφαιριστές έχουμε πληρώσει 60. Με λίγα λόγια ο συνδυασμός των παλιών υποχρεώσεων μαζί με τη σημερινή κατάσταση έχουν οδηγήσει την ομάδα στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Η διοίκηση Μιχαηλίδη συνεχίζει το έργο της και όταν το τελειώσει θα παραδώσει την ομάδα ελεύθερη από προσφυγές και χρέη. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για να καλυφθεί το έλλειμμα παραμένει στη διοίκηση. Από τον κόσμο θέλουμε λίγα πράγματα και απλά. Θα ξεκινήσουμε μία εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης από 5 ευρώ μέχρι 240. Καλούμε όλους τους ΑΕΚτζήδες να δώσουν το παρών τους σε αυτήν την προσπάθεια. Ο κάθε γνήσιος και καλός ΑΕΚτζής έχει ευθύνη να προστρέξει και να συνεισφέρει. Η υπόθεση της ΑΕΚ δεν είναι υπόθεση λίγων ή πολλών, αλλά είναι υπόθεση όλων. Αν έστω κι ένας ΑΕΚτζής απουσιάσει από την προσπάθεια τότε η ΑΕΚ είναι καταδικασμένη. Στην προσπάθεια που κάνουμε δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη προσφορά, αλλά προσφορά. Η ΑΕΚ αποφάσισε τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου. Σε σχέση με την Αγία Νάπα θα υπάρξει μείωση στο κανονικό εισιτήριο από 20 σε 15 ευρώ. Αν υπάρξει ανταπόκριση θα επεκταθεί στο υπόλοιπο πρωτάθλημα. Επίσης θα γίνει κλήρωση για αυτοκίνητο, ενώ σε κάθε παιχνίδι θα υπάρχει λαχνός ενίσχυσης 5 ευρώ και θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις για να συνδυάσει τη διασκέδαση με την υποστήριξη της ομάδας ο κόσμος. Η πιο σημαντική ενέργεια είναι η Κοινωνία των Υποστηρικτών ΑΕΚ Λάρνακας. Είναι η πιο σημαντική ενέργεια και για να γίνει κάποιος μέλος της κίνησης είναι να καταβάλει κάποιος το ποσό των 240 ευρώ, και στόχος είναι τα 500 μέλη αρχικά και τα 1.000 στη συνέχεια. Τα μέλη θα έχουν προνόμια, και θα παίρνουν μέρος στις σημαντικές αποφάσεις, ενώ δύο μέλη μετά από εκλογές θα έχουν θέση στην Ε.Ε. της ομάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου. Περιμένουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει την κίνηση αυτή. Η ΑΕΚ χρειάζεται τον κόσμο της. Τελειώνοντας θα ήθελα να καλέσω όλους τους ΑΕΚτζήδες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται. Μόνο όταν ενώσουμε τα χέρια όλοι μαζί η ομάδα θα βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Κανένας ΑΕΚτζής δεν έχει δικαίωμα να απουσιάσει».
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Κώστας Μιχαηλίδης απάντησε σε ερωτήσεις Δημοσιογράφων:
ΑΕΚ Λάρνακας – Δημοσιογραφική Κώστας Μιχαηλίδης 2 από AEK_LARNACAS
Για το έλλειμμα της ΑΕΚ: «Είναι περίπου στις 500 χιλιάδες. Είχαμε βγάλει έναν προϋπολογισμό ελλειμματικό γύρω στις 200 χιλιάδες, το οποίο μεγάλωσε στις 420, 430 λόγω της μείωσης κάποιων χορηγιών που έχουμε. Θέλουμε μισό εκατομμύριο για να βγει η χρονιά. Για εμάς σημαίνει δύο μήνες λειτουργίας».
Πωλήσεις παικτών: «Σαν ΑΕΚ πριν δύο χρόνια, όταν ξεκίνησε το διετές πλάνο είχε πάντα στόχο και σκοπό να είναι πάντα μία μεταπωλητική μηχανή. Δεν έχει καμία σχέση ετούτο το πράγμα με την ανταπόκριση του κόσμου. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει μία ομάδα με αξία και value και αν φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί, τότε θα είναι εύκολο να πουλήσει παίκτες. Στόχος μας όμως δεν είναι αυτός».
Προϋπολογισμός: «Είχαμε έσοδα 1,2 εκ. ευρώ, από τις πωλήσεις πήραμε καθαρό κέρδος 400 χιλιάδων ευρώ. Σύνολο 1,6. Όταν αναλάβαμε εμείς, αναλάβαμε 1,7 εκ. ευρώ έλλειμμα. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θέλω να ρίξω ευθύνες σε προηγούμενες διοικήσεις».
Για την παρουσία του κόσμου: «Θα σας δώσω και μία υπόσχεση. Τέρμα η κλάψα. Είμαστε όσοι είμαστε, 2.500-3.000 όσους φέρνουμε, με τούτους πάμε στον πόλεμο. Τον κόσμο μπορεί να τον ταλαιπωρήσαμε, να κάναμε τα δικά μας λάθη, αλλά μέχρι εκεί, τώρα τέρμα. Σίγουρα η αγωνιστική κατάσταση επηρεάζεται από τον κόσμο, αλλά σίγουρα επηρεάζεται περισσότερο από το αν έχει η ομάδα να σε πληρώσει. Αυτό είναι πιο μεγάλο πρόβλημα».
Για τα έσοδα: «Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω και νομίζω ότι ο προϋπολογισμός που κάναμε ήταν αρκετά καλός. Τα έσοδα που βάλαμε στον προϋπολογισμό υπολόγιζαν την κρίση, αλλά ίσως όχι και στον βαθμό που είναι σήμερα. Εδώ κάνανε λάθη τράπεζες και κυβερνήσεις. Ίσως να κάναμε και λάθος που υπολογίζαμε στην παρουσία του κόσμου και να μην αντιληφθήκαμε ότι έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα».
Παλιές οφειλές: «Έχουμε καθαρίσει όλες τις παλιές οφειλές, υπάρχει μόνο μία οφειλή για τον ποδοσφαιριστή, αλλά έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για όταν θα βγει η απόφαση. Εγώ είδα μπροστά μου τρεις προπονητές και πληρώσαμε έξι. 30 ποδοσφαιριστές και πληρώσαμε 60. Η ΑΕΚ έχει έναν δανεισμό από μία τράπεζα που ξεκινήσαμε πέρυσι, αλλά τις πληρώνουμε με δόσεις και έχει μειωθεί. Δεν είναι κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα. Με κοινωνικές ασφαλίσεις και όλα είμαστε οκ».
ΑΕΚ Λάρνακας – Δημοσιογραφική Κώστας Μιχαηλίδης 3 από AEK_LARNACAS
Συνάντηση των προέδρων: «Δεν ήταν συνάντηση για το μακροπρόθεσμο μέλλον του ποδοσφαίρου. Ήταν συνάντηση για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Είχαν συζητηθεί κάποια πράγματα και είπε ο πρόεδρος της ΚΟΠ ότι θα φέρει κάποιες προτάσεις. Νομίζω ότι η επόμενη συνάντηση είναι αρκετά σημαντική».
Μείωση των ομάδων στο πρωτάθλημα: «Δεν είμαι σίγουρος. Για να μπορέσω να τοποθετηθώ θα πρέπει να έχω μπροστά μου μία ολοκληρωμένη πρόταση. Τα πρώτα 3-4 χρόνια μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικό. Μετά; Θα γίνουν 4 ομάδες ασανσέρ, οι άλλες έξι θα βγαίνουν Τσάμπιονς Λιγκ και UEFA; Νομίζω ότι μόνο στη Σκωτία υπάρχει τέτοιο πρωτάθλημα, και η Ρέιντζερς έπεσε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αν δει κάποιος επιτυχημένα πρωταθλήματα, έχουν περισσότερες ομάδες. Πρέπει να περιμένουμε να έρθουν οι προτάσεις και θα τις δούμε. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ τώρα. Έγινε μία καλή συνάντηση, εξεπλάγην από το κλίμα που υπήρξε και ήταν άριστο και τώρα περιμένουμε τις προτάσεις της ΚΟΠ».
Αναλυτικά οι κινήσεις ενίσχυσης
Λαχνοί των 5 ευρώ: Θα διατίθενται προαιρετικά στους εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας. Οι λαχνοί θα είναι αριθμημένοι και στο ημίχρονο του αγώνα θα γίνεται κλήρωση με τον τυχερό νικητή και κάτοχο του κουπονιού να κερδίζει διάφορα πούσια δώρα κάθε φορά.
Λαχνοί των 10 ευρώ: Έπαθλο ένα αυτοκίνητο. Οι λαχνοί θα κυκλοφορήσουν εντός τις επόμενης εβδομάδας. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2013.
Εκδηλώσεις: Θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις για να συνδυάσει ο κόσμος τη διασκέδαση με την υποστήριξη της ομάδας. Αρχής γενομένης από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου όπου το Αmmos Kitchen Bar και η ΑΕΚ Λάρνακας σας προσκαλούν σε μια μουσική βραδιά την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 20:00 το βράδυ στην παραλία Μακένζι. Μια ξεχωριστή εκδήλωση με το πολύ γνωστό συγκρότημα της πόλης μας, τους «Skordions» να βρίσκονται εκεί για να μας ταξιδέψουν με γνωστές επιτυχίες του παρελθόντος αλλά και του σήμερα. Τιμή εισόδου 25 ευρώ - Open Bar ή 50 ευρώ μπουφές και Open Bar.
Για την δημιουργία της Κοινωνίας Υποστηρικτών ΑΕΚ Λάρνακας θα υπάρξει δημοσιογραφική διάσκεψη εντός της επόμενης εβδομάδας (22 – 28/10/2012).
ΑΕΚ Λάρνακας
Γραφείο Τύπου