Απάντηση στις δηλώσεις Κίκη Φιλίππου

Με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να τοποθετηθούμε επί δηλώσεων του προέδρου του Εθνικού κ. Κίκη Φιλίππου σε ραδιοφωνικό σταθμό.  Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης, οφείλεται στο γεγονός ότι μεσολάβησε ο Ευρωπαϊκός αγώνας της ομάδας μας και ευτυχώς είχαμε άλλες προτεραιότητες.

 

Οι δηλώσεις του κ. Φιλίππου είχαν αντικείμενο προηγούμενες δηλώσεις, του επικεφαλή του ποδοσφαιρικού μας τμήματος κ. Άντρου Πελεκάνου, ο οποίος είχε εκφράσει την έντονη θέση ότι στον συγκεκριμένο αγώνα η ομάδα του Εθνικού είχε επιδοθεί σε αντιποδόσφαιρο. Η επιχειρηματολογία του κ. Πελεκάνου θα τύχει αναφοράς πιο κάτω.

 

Επί της ουσίας υποστηρίζουμε την θέση του κ. Πελεκάνου η οποία εκφράζει την Εκτελεστική Επιτροπή.  Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του κ. Πελεκάνου ως αυτά είχαν εκφρασθεί κατά την τοποθέτηση του μετά το τέλος του αγώνα κρίνουμε ότι οι συνεχείς και εσκεμμένες καθυστερήσεις στην επαναφορά της μπάλας από τους ποδοσφαιριστές του Εθνικού καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, και κυρίως του τερματοφύλακα τους, σε συνδυασμό με την συχνότατη πτώση τους στο έδαφος, αναγκάζοντας τα φορεία και τους γιατρούς  να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο για να τους μεταφέρουν εκτός έτσι ώστε να επανέλθουν ως δια μαγείας εντός το αμέσως επόμενο λεπτό, αποτελούν κατά την άποψη μας αντιποδόσφαιρο.

 

Κρίνουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και οι οποιεσδήποτε εκ προθέσεως ενέργειες οποιουδήποτε των συντελεστών του, που οδηγούν στην αποστέρηση από τους θεατές το επί πληρωμή δικαίωμα στο θέαμα, δεν μπορούν να αποτελέσουν τίποτε άλλο αφού είναι ενάντια στο θέαμα και κατ’ επέκταση ενάντια στο ποδόσφαιρο.  Εξ ου και ο όρος αντιποδόσφαιρο. 

 

Επειδή θεωρούμε ότι διακατεχόμαστε από την απαραίτητη σοβαρότητα και ευθιξία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κ. Πελεκάνος, στην αρχική του τοποθέτηση είχε λανθασμένα αναφερθεί αρνητικά και στην όντως αμυντικογενή παράταξη του Εθνικού. Παρά το ότι στην συνέχεια ο κ. Πελεκάνος διόρθωσε την αρχική του τοποθέτηση, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι δεν εξισώνουμε την τακτική της εκάστοτε ομάδας με τον όρο αντιποδόσφαιρο.  Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι επιλογή και δικαίωμα της κάθε ομάδας να προσαρμόσει τα αγωνιστικά της πλάνα σύμφωνα με τις δυνατότητες της.

 

Αυτά επί της ουσίας των δηλώσεων του κ. Πελεκάνου.  Δεν είναι όμως  αυτός ο λόγος της παρούσας ανακοίνωσης.
Οι δηλώσεις του κ. Φιλίππου μας έχουν προκαλέσει τεράστια θλίψη.  Η επιλογή του να αναλώσει τον ραδιοφωνικό του χρόνο σε μια άνευ προηγούμενου προσωπική επίθεση εναντίον του μέλους μας  κ. Άντρου Πελεκάνου αποτελούν πρόκληση και επίθεση προς όλους εμάς προσωπικά αλλά και στο σωματείο μας.

 

Το θέμα δεν είναι αν κάποιος συμφωνά ή όχι μαζί μας επί της ουσίας.  Το θέμα δεν είναι αν έχει διαφορετική άποψη ο κ. Φιλίππου. Ακόμα και αν δεχτούμε για χάρη συζήτησης ότι η τοποθέτηση του κ. Πελεκάνου ήταν λάθος, η αντίδραση του κ. Φιλίππου έχει ξεπεράσει τα όρια.

 

Οι αναφορές του ότι είμαστε «νεοπαράγοντες», ότι «αν μας βάλει την μπάλα στα καρπούζια δεν θα την ξεχωρίσουμε», ότι «μπαίνουμε στο ποδόσφαιρο για να πάρουμε και όχι για να δώσουμε» και ότι «πρέπει να εξεταστούμε από γιατρό για την χολή μας» κρίνονται επιεικώς απαράδεχτες και  εκτός κάθε επιτρεπτού ορίου.

 

Τα ως άνω είναι αυτούσια αποσπάσματα των δηλώσεων του, το επίπεδο της ρητορικής του κ. Φιλίππου το αφήνουμε στην κρίση του φίλαθλου κόσμου. Την ουσία των ως άνω αναφορών του την κρίνουμε ως ξεπεσμό.
Ο κ. Φιλίππου έχει χάσει τον έλεγχο και νομίζoυμε θα πρέπει να συμφωνήσει μαζί μας ότι η μακρά παρουσία του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα δεν του δίδει κανένα δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς.

 

Είμαστε όντως μια νέα ομάδα ανθρώπων που με την στήριξη και καθοδήγηση των παλαιοτέρων, προσπαθούμε να φέρουμε νέα δεδομένα στο σωματείο μας διατηρώντας πολύ χαμηλούς τόνους.  Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας προσβάλλει και να μας θίγει. 
Απλά πληροφορούμε τον κ. Φιλίππου ότι όταν απευθύνεται σε ένα από εμάς απευθύνεται σε όλους μας και κατ’ επέκταση στην ΑΕΚ.  Ας είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον. 

 

Αυτή είναι και η τελευταία μας τοποθέτηση επί του θέματος και δεν θα απαντήσουμε σε πιθανή νέα τοποθέτηση του κ. Φιλίππου.  Απλά αν το κάνει ας απευθυνθεί σε όλους μας.