Το πλάνο και η φιλοσοφία των Ακαδημιών

Το πλάνο και η φιλοσοφία των Ακαδημιών

Για κάθε ποδοσφαιρική ομάδα είναι... ευλογία να βγάζει ταλέντα από τις Ακαδημίες της και να τροφοδοτεί διαρκώς την πρώτη ομάδα. Αυτή την στιγμή ανήκουν στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, έξι συνολικά ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις Ακαδημίες. Ο λόγος για τους Κούλλη Παύλου, Νέστωρα Μυτίδη, Κωνσταντίνο Καστάνα, Ζαννέτο Μυτίδη, Χριστόφορο Κούρτη, Ανδρέα Μαγκούρη.

Κάτι που αποδεικνύει ότι στην ομάδα μας δίνουμε ιδιαίτερη βάση και σημασία στα τμήματα υποδομής. Η διοίκηση στηρίζει έμπρακτα, με την συνεχή αναβάθμιση στις Ακαδημίες και η συστηματική και μεθοδική δουλειά ευελπιστούμε να αποδώσει περαιτέρω καρπούς στο μέλλον.

Ποιο είναι όμως το πλάνο που υπάρχει στις μικρότερες ηλικίες, καταλληλότερος για να απαντήσει είναι ο τεχνικός διευθυντής Ακαδημιών, Δημήτρης Δημητρίου.

«Σαν Ακαδημία δεν ενδιαφερόμαστε για τα αποτελέσματα των τμημάτων. Μέχρι την αγωνιστική ομάδα των U13 δίνουμε την ευκαιρία συμμετοχής σε όλους τους ποδοσφαιριστές, ενώ από την ηλικία των U15 γίνεται επιλογή ποδοσφαιριστών στηριζόμενη σε καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, με βασικότερο την προοπτική του κάθε ποδοσφαιριστή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανάδειξη ικανών ποδοσφαιριστών για να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Απόδειξη ότι δεν μας ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός και τα αποτελέσματα είναι το ότι ποδοσφαιριστές μας παίζουν σε ηλικιακά μεγαλύτερες ομάδες και δεν τους διατηρούμε στην δική τους ηλικία, που θα βοηθούσε να υπάρχουν περισσότερα νικηφόρα αποτελέσματα. Επίσης η φιλοσοφία προπόνησης και αγώνα είναι να διδάξουμε το σωστό ποδόσφαιρο με στόχο την βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Παράλληλα θέλουμε και επιζητούμε την σωστή διαπαιδαγώγηση και την δημιουργία σωστών χαρακτήρων των ποδοσφαιριστών μας».

Ποιο είναι το στυλ και ο τρόπος που επιλέγουν να αγωνίζονται οι ομάδες μας...

«Για όλες τις αγωνιστικές ομάδες (U13, U15, U17, U21) έχουμε την ίδια φιλοσοφία και στυλ παιχνιδιού. Η φιλοσοφία έχει δημιουργηθεί μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού που έχει επικρατήσει στην πρώτη ομάδα τα τελευταία χρόνια και ταιριάζει με την κουλτούρα μας σαν ποδοσφαιρικός σύλλογος. Για παράδειγμα η κατοχή της μπάλας, η σωστή ανάπτυξη και πολλά άλλα».  

Για τις καινοτομίες της φετινής χρονιάς...

«Για πρώτη φορά ο τεχνικός διευθυντής δεν έχει παράλληλα να προπονεί και ομάδα και έτσι μπορεί να επικεντρωθεί στην επίβλεψη-υποστήριξη στους άλλους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές. Επίσης έχουμε προσλάβει τον κύριο Μιχάλη Χέις ως υπεύθυνο όλων των τμημάτων Grassroots, ακόμη ένα προπονητή τερματοφυλάκων, τον κύριο Ηλία Χριστοδούλου και τον κύριο Βελενίν Τόσκοφ, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνική των ποδοσφαιριστών σε όλα τα τμήματα. Όλοι οι προπονητές και το προσωπικό ανεξαιρέτως δουλεύουν πολύ σκληρά και μεθοδικά, με στόχο την επίτευξη του πλάνου των Ακαδημιών και τους ευχαριστούμε για αυτό».  

Εδώ μπορείτε να δείτε το οργανόγραμμα των Ακαδημιών.

Για το πόσο σημαντικό είναι να στηρίζει η διοίκηση...

«Είναι δεδομένο ότι χωρίς την θέληση και την στήριξη της διοίκησης δεν μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου. Στην ΑΕΚ έχουμε την αμέριστη βοήθεια της διοίκησης και ιδιαίτερα του προέδρου των Ακαδημιών, κύριο Ιωσήφ Φράγκο, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα».