Οι καινοτομίες στην προπόνηση τερματοφυλάκων

Οι καινοτομίες στην προπόνηση τερματοφυλάκων

Στην σημερινή εποχή, η εξέλιξη του ποδοσφαίρου έφερε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Ο ρόλος του τερματοφύλακα έχει πιο αυξημένες υποχρεώσεις και για αυτό απαιτούνται πάρα πολλές ικανότητες. Ο προπονητής τερματοφύλακων της πρώτης ομάδας, Γιώργος Παπασάββα αναλύει την φιλοσοφία του για την θέση του τερματοφύλακα.

«Το τι κάνει ένας τερματοφύλακας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στυλ παιχνιδιού της ομάδας και κατά συνέπεια με την φιλοσοφία του προπονητή. Ως μέρος αυτής της φιλοσοφίας, στόχος και λειτουργίες του κάθε ποδοσφαιριστή – συμπεριλαμβανόμενου του τερματοφύλακα – θα πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς. Ο κάθε ένας πρέπει να γνωρίζει τον δικό του ρόλο και υποχρεώσεις, καθώς και εκείνες των συμπαικτών του και ιδιαίτερα ο τερματοφύλακας», δηλώνει αρχικά ο επικεφαλής προπονητής τερματοφυλάκων και συμπληρώνει στην συνέχεια...

«Το σημείο αναφοράς της δικής μου φιλοσοφίας είναι ότι ο τερματοφύλακας είναι μέρος της ομάδας όχι μόνο στην θεωρία, αλλά και στην πράξη. Ο τερματοφύλακας αποτελεί μία σημαντική μονάδα και συμβάλει και αυτός για την απόλυτη επιτυχία των στόχων της ομάδας».

Για το ετήσιο προπονητικό πλάνο...

«Για να μπουν όμως οι σωστές βάσεις και να φτιάξουμε εξαιρετικούς τερματοφύλακες, πρέπει να ξεκινήσουμε από τις μικρές ηλικίες. Με την πρόσληψη ενός ακόμα προπονητή τερματοφυλάκων υπάρχει πλέον η δυνατότητα να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα ετήσιο προπονητικό πλάνο. Έτσι μαζί με τον υπεύθυνο προπονητή τερματοφυλάκων των Ακαδημιών, Γιώργο Τούμπα, διαχωρίστηκε η εκμάθηση των νεαρών τερματοφυλάκων σε τέσσερα γκρουπ, βάσει ηλικίας και σε σχέση με τα πρωταθλήματα στις μικρές ηλικίες. Παράλληλα σε εβδομαδιαία βάση θα πραγματοποιείται συνάντηση του επικεφαλής και του υπεύθυνου για την προπόνηση τερματοφυλάκων και θα καθορίζεται το πρόγραμμα της επόμενης βδομάδας για όλα τα γκρουπς».

Για τον στόχο που έχει τεθεί...

«Μεθοδευμένα και οργανωμένα ο στόχος είναι να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα και σε ηλικία 17 ετών ένας τερματοφύλακας να είναι έτοιμος για την μετάβαση του στην πρώτη ομάδα και πλέον η ομάδα μας να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις για την νευραλγική θέση του τερματοφύλακα. Για να εκπληρωθεί ο στόχος είναι άκρως απαραίτητη η στήριξη που παρέχεται από την διοίκηση και τον τεχνικό διευθυντή των Ακαδημιών της ομάδας μας, Δημήτρη Δημητρίου».