Ακαδημία ΑΕΚ: H Tελετή Εγκαινίων και Ονοματοδοσίας του Αθλητικού Κέντρου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/06) με κάθε επισημότητα η Τελετή Εγκαινίων και Ονοματοδοσίας του Αθλητικού Κέντρου Ακαδημίας ΑΕΚ. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το τελετουργικό μέρος άρχισε με τον καθιερωμένο Αγιασμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκτάριο.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του Σωματείου μας κύριο Άντρο Καραπατάκη:

«Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα χάρη στην συλλογική προσπάθεια και συνεισφορά όλων μας. Τα παιδιά μας αγωνίζονται πλέον στην δική τους ποδοσφαιρική στέγη το Αθλητικό Κέντρο Ακαδημιών ΑΕΚ Λάρνακας που σήμερα μετονομάζεται και επίσημα σε Αθλητικό Κέντρο Ακαδημιών ΑΕΚ Λάρνακας Νικόλα Θεοδότου.- εις μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή των ακαδημιών μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας μετά το πέρας της ανέγερσης των βασικών υποδομών του ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ, αποφάσισε όπως προχωρήσει και στην ανάπτυξη των υποδομών για τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου. Όπως και στην περίπτωση του ΑΕΚ Αρένα, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, και αυτή η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί σε φάσεις.

Η Α’ Φάση του Αθλητικού Κέντρου που εγκαινιάζουμε σήμερα περιλαμβάνει:

  1. ένα κανονικό γήπεδο Ποδοσφαίρου με Πυλώνες Φωτισμού και επιπρόσθετο χώρο προπονήσεων,
  2. Αποδυτήρια Ποδοσφαιριστών και Διαιτητών, καθώς επίσης,
  3. Γραφεία, Ιατρείο, και Χώρους Στάθμευσης.

Το κόστος ανέγερσης της A’Φάσης ανήλθε στο €1.280,000 και χρηματοδοτήθηκε ως ακολούθως:

  • 466,000 από Χορηγία του ΚΟΑ,
  • €124,0000 από Χορηγία του ΚΟΤ με συμφωνία για εξυπηρέτηση του Αθλητικού Τουρισμού,
  • €300,000 από τον Τακτικό προϋπολογισμό της ΑΕΚ, και
  • €390,000 από Εισφορές των εταιρειών AJK Group, Petrolina, Latouros Investments Ltd, Prevention at Sea, I. Frangos & Associates LLC, Zemco Group, Marselli Exports in Aluminum, και Iacovou Group.

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα δηλώνουμε ενώπιον σας ότι προχωράμε στην υλοποίηση της Β’ Φάσης των εργασιών, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δυο μέρη.  Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την δημιουργία 3 γηπέδων FUTSAL για παιδιά μέχρι 12 ετών, οι εργασίες των οποίων όπως διαπιστώνετε έχουν ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθούν σε 3 μήνες. Το δεύτερο μέρος που θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο περιλαμβάνει την ανέγερση Καφετέριας, Αποδυτηρίων Προπονητών, Αποθήκης Αθλητικού Υλικού, και Γυμναστηρίου.
Το κόστος ανέγερσης ολόκληρης της Β Φάσης θα ανέλθει στις €600.000.   
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε
Έχετε συνδέσει το όνομα σας με τα περισσότερα έργα ανάπτυξης στην Πόλη μας, σε αυτά και το ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ. Θεμελιώσατε το ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ – Εγκαινιάσατε το ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ και μας στηρίξατε οικονομικά τόσο με Ειδική Κρατική Χορηγία όσο και μέσω των προγραμμάτων του ΚΟΑ τους οποίους και δημοσίως ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για την στενή συνεργασία. Σήμερα εγκαινιάζετε το Αθλητικό Κέντρο των Ακαδημιών μας, επισφραγίζοντας με την εδώ παρουσία σας την στήριξη σας τόσο ηθικά όσο και οικονομικά.
Η τακτική προκήρυξη προγραμμάτων μέσω του ΚΟΑ και  του Υφυπουργείου Τουρισμού επί Προεδρίας σας, μας έδωσε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια, μετατρέποντας ακόμα ένα όνειρο μας σε έργο.
Είμαστε βέβαιοι ότι και στις εργασίες της Β’ Φάσης για τις οποίες δυστυχώς δεν υπάρχουν θεσπισμένα προγράμματα από τον ΚΟΑ θα σας έχουμε και πάλι αρωγούς και συμπαραστάτες με ειδική χορηγία.
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε  
Πανιερώτατε
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
H εδώ παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα και σας ευχαριστούμε»

Στην συνέχεια είχαμε την ομιλία του Εξοχότατου Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριου Νίκου Αναστασιάδη:

«Με ξεχωριστή χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ, για να τελέσω τα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου Ακαδημιών Νικόλας Θεοδότου. Επιτρέψτε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς να συγχαρώ τη διοίκηση της ομάδας για την πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας του Κέντρου, τιμώντας τη μνήμη του ποδοσφαιριστή των Ακαδημιών της, Νικόλα Θεοδότου. 
Η εν λόγω απόφαση αποτελεί αναγνώριση όχι μόνο του ταλέντου του ως ποδοσφαιριστή, αλλά και για το ήθος, την ευγένεια, τη συνέπεια, την υπομονή και την επιμονή του νεαρού Νικόλα. 
Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που του επέτρεπαν στον ίδιο να δίνει με θάρρος την όποια μάχη, και να γίνει φάρος αγωνιστικότητας για όποιον διανύει τον δικό του Γολγοθά. 
Αυτές ακριβώς τις υψηλές αρχές και τις αξίες, με τις οποίες πρέπει κάθε άνθρωπος να πορεύεται, θα υπομιμνήσκει το όνομά του στο εξής, σε κάθε παιδί που θα αγωνίζεται σε αυτόν εδώ τον χώρο. 
Το Αθλητικό Κέντρο που σήμερα εγκαινιάζουμε δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα ενισχύσει την ανοδική πορεία που σημειώνει τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ, μιας από τις πιο αξιόλογες, οφείλω να ομολογήσω, ομάδες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μας.
Ανοδική πορεία, η οποία φέτος συνοδεύτηκε με την επιτυχία της συμμετοχής, για πρώτη φορά, στον προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, UEFA Champions League.
Εύχομαι να είναι καλή η κλήρωση που έγινε σήμερα, να είναι βατή η ομάδα.
Την ίδια ώρα δεν μπορώ να παραγνωρίσω την εξίσου επιτυχημένη πορεία που κατέγραψαν διαχρονικά οι ομάδες της καλαθόσφαιρας και της πετόσφαιρας, ως επίσης η διακεκριμένη παρουσία στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ όλων των ηλικιών.
Επιτρέψτε μου στο πλαίσιο αυτό να συγχαρώ τον αγαπητό φίλο τον Πρόεδρο Ανδρέα Καραπατάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για την επιτυχή πορεία των αθλητικών τμημάτων που διαθέτει η ομάδα.
Την ίδια στιγμή, θέλω να επαινέσω τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, οι οποίες, πέραν του δικού τους Σωματείου, συμβάλλουν  ευρύτερα στην πολύπλευρη ανάπτυξη του αθλητισμού στον τόπο μας.
Αρκεί να σημειώσω ότι το Αθλητικό Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως και το ΑΕΚ Αρένα, που αποτέλεσαν όραμα της Διοίκησης, είναι εφάμιλλα γηπέδων κορυφαίων Ευρωπαϊκών Συλλόγων και είναι απόλυτα συμβατά με τις διεθνείς λειτουργικές προδιαγραφές αλλά και τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται από την UEFA.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της ΑΕΚ και των εθνικών μας ομάδων, εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες άλλων ομάδων του πρωταθλήματος, αλλά και του εξωτερικού, προάγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον αθλητικό τουρισμό.
Αναγνωρίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν από την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου, η Πολιτεία στάθηκε αρωγός στην υλοποίηση και αυτού του έργου.
Πέραν της ανέγερσής του σε τεμάχιο γης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΑΕΚ έλαβε χρηματοδότηση τόσο από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού όσο και από το Υφυπουργείο Τουρισμού συνολικού ύψους 590 χιλιάδων ευρώ.
Όπως, βεβαίως, η Πολιτεία ενίσχυσε και την προσπάθεια κατασκευής του εξαίρετου ιδιόκτητου σας γηπέδου, ένα πραγματικό στολίδι, με συνεισφορά 2 εκατομμυρίων ευρώ. 
Επιπλέον, προωθώντας τους περαιτέρω σχεδιασμούς μας και ιδιαιτέρως του Σωματείου όσον αφορά την υλοποίηση ιδιόκτητων γηπέδων σάλας, έχει εκμισθωθεί μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, το τεμάχιο γης που εφάπτεται του Αθλητικού Κέντρου.
Είναι εις γνώση μου ότι για την ολοκλήρωση του έργου προσβλέπετε στην οικονομική ενίσχυση από μέρους της Πολιτείας.
Θέλω να είστε βέβαιοι ότι, στο μέτρο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες ώρες που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει, θα είμαστε στο πλευρό σας. 
Θα συνεννοηθώ μαζί σας και με τον Υπουργό Οικονομικών για να δούμε τις δυνατότητες που μπορεί το κράτος να συμβάλει στην ευγενή αυτή προσπάθεια που καταβάλλετε. Θέλω να είστε βέβαιοι για αυτό. 
Όπως έχουμε ήδη αποδείξει, όπως και στο παρελθόν, είμαστε και τώρα στο πλευρό σας, όπως βεβαίως και δίπλα σε όλα ανεξαιρέτως τα Σωματεία.
Είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από τις Ακαδημίες της ΑΕΚ Λάρνακας οι οποίοι πέραν της διαπρεπούς πορείας τους σε διάφορες ομάδες λαμπρύνουν με το ήθος, αλλά και τη συμμετοχή τους τα Εθνικά μας συγκροτήματα.
Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι το Αθλητικό Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, ως νέο κίνητρο και έμπνευση για ακόμη περισσότερους νέους να ασχοληθούν με το άθλημα του ποδοσφαίρου, θα αποτελέσει τη νέα σελίδα ιστορίας για την ομάδα της Λάρνακας.
Μία σελίδα την οποία είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα γράψουν έχοντας παράδειγμα το ήθος, την αφοσίωση και την αυτοπειθαρχία με το οποίο αγωνίστηκε σε αυτό τον χώρο αλλά και όλα τα γήπεδα ο Νικόλας Θεοδότου.
Καταλήγοντας θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΚ για την πρωτοβουλία ονοματοδοσίας, αλλά και γιατί σε  δύσκολες περιόδους οικονομικής λιτότητας, η διοίκηση πέτυχε να παραδίδει αθλητικές εγκαταστάσεις που τιμούν  πραγματικά την πατρίδα μας.
Θέλω την ίδια ώρα να συγχαρώ τους αθλητές και τους φιλάθλους της ΑΕΚ, οι οποίοι παραμένοντας διαχρονικά μακριά από φανατισμούς, τιμούν με την παρουσία τους στους αθλητικούς χώρους, την ιστορία και τη φήμη της ομάδας τους.
Εύχομαι καλή επιτυχία ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων στην ποδοσφαιρική διοργάνωση UEFA Champions League, όπου είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα επαναλάβετε εαυτόν γράφοντας Ιστορία για το κυπριακό ποδόσφαιρο
». 

Ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια Αναμνηστικής πλάκας από τον Εξοχότατο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του Σωματείου μας κύριο Άντρο Καραπατάκη. Η πλάκα αναφέρει:

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ
ΣΗΜΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022
ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΘΕΟΔΟΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΟΧΟΤΑΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
κ. ΑΝΤΡΟΥ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ

Ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια στήλης μνήμης Νικόλα Θεοδότου, ποδοσφαιριστή των Ακαδημιών μας και γιο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή μας Γιώργου Θεοδότου.

Στον Γιώργο Θεοδότου δόθηκε η επίσημη φανέλα της ποδοσφαιρικής μας ομάδας με το όνομα του Νικόλα και τον αριθμό 14, με τον οποίο αγωνιζόταν ο αείμνηστος. Επίσης η Εθνική Ελπίδων μέσω του προπονητή της Γιάννου Οκκά πρόσφερε την φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με τον αριθμό 21.

Η ομιλία του Γιώργου Θεοδότου:

«Η ομάδα γενικά ορίζεται ως το σύνολο των ανθρώπων με τα ίδια πιστεύω, που με τις συλλογικές τους ενέργειες επιδιώκουν έναν κοινό σκοπό. Όταν όμως μέσα στο πλαίσιο της ομάδας λαμβάνουν χώρα κάποιες ξεχωριστές πράξεις, τότε η έννοια της ομάδας ξεπερνιέται.
Η απόφαση της ΑΕΚ να δώσει το όνομα του Νικόλα μας στο προπονητικό κέντρο της Ακαδημίας της, δείχνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι η ΑΕΚ είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα. Είναι μια οικογένεια. Μια οικογένεια, η οποία μας θεωρεί μέλη της.
Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Ο Νικόλας θα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων των νεαρών ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ που έχουν όνειρο να παίξουν στην Α’ ομάδα.  Το όνειρο που είχε κι ο ίδιος αλλά δεν πρόλαβε να το πραγματοποιήσει.  Ο Νικόλας αγάπησε υπερβολικά τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο. Όσοι τον γνώριζαν σίγουρα θα θυμούνται το πάθος του αυτό, αλλά και την τρομερή του αντίληψη για την μπάλα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε αντιληφθεί ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα, ένα χόμπι, ένα επάγγελμα. Γνώριζε πολύ καλά ότι το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής, ότι σε διδάσκει να αγωνίζεσαι, να πειθαρχείς, να σέβεσαι, να εκτιμάς, να επιμένεις και να υπομένεις. Αυτός ήταν πάντα και ο δικός του τρόπος ζωής. Αυτά όλα χαρακτήριζαν και τον ίδιο σε κάθε του βήμα, με αποκορύφωμα όταν έδινε τον πιο δύσκολο και σημαντικό αγώνα της ζωής του. Τότε που μας έδειξε το μεγαλείο της δύναμης, του θάρρους και της ψυχραιμίας του. Χωρίς να χάσει ούτε για μια στιγμή το χιούμορ, την υπομονή και την αισιοδοξία του. Ο Νικόλας μας δίδαξε πώς πρέπει να αγωνίζεται ο άνθρωπος όποιες δυσκολίες και αν παρουσιαστούν στον δρόμο του, χωρίς να λυγίσει ποτέ, χωρίς να παραπονεθεί σε καμία στιγμή της δοκιμασίας του. Μας δίδαξε ότι ο μεγαλύτερος νικητής είναι εκείνος που αν και γνωρίζει ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον του, που γνωρίζει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν, ποτέ δεν τα βάζει κάτω. Ούτε επιτρέπει στους υπόλοιπους να τα βάλουν κάτω.
ΑΥΤΟΣ ήταν ο Νικόλας μας. Αγαπημένα παιδιά της Ακαδημίας και φίλοι του Νικόλα, νιώθω έντονα ότι ο Νικόλας θα ήθελε αυτή τη στιγμή να απευθυνθώ σε εσάς. Μην σταματάτε ποτέ να προσπαθείτε, όσα εμπόδια κι αν συναντήσετε στον δρόμο σας.
Δίνετε πάντα σε ό,τι κάνετε το 100% του εαυτού σας και να έχετε πίστη ότι η επιτυχία θα έρθει. Και να θυμάστε ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι συναγωνίζονται τον εαυτό τους, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και συνεχίζουν να γίνονται καλύτεροι.
Αγαπητέ φίλε Πρόεδρε της ΑΕΚ μας Άντρο, αγαπημένοι μου φίλοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Ιωσήφ, Γιώργο, Αντρέα, Αυξέντη, Εύμεε,
μέλημα κάθε γονιού είναι να βλέπει το παιδί του χαρούμενο και ευτυχισμένο. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας που σήμερα κάνατε εκεί ψηλά το δικό μας παιδί, τον Νικόλα μας χαρούμενο, και συνάμα τόσο περήφανο για την ομάδα του. Είμαστε σίγουροι ότι ο Δρόμος που έχει χαράξει ο Νικόλας περνάει κι από εδώ, από την καρδιά της ΑΕΚ, το Αθλητικό Κέντρο Ακαδημιών ΑΕΚ Λαρνακας Νικόλας Θεοδότου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ Λάρνακας τιμώντας την γενικότερη προσφορά του στον Αθλητισμό, αποφάσισε όπως απονέμει στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσφορά του στο Σωματείο μας και τον Αθλητισμό της Κύπρου γενικά, αναμνηστικό δώρο ασημένιο δίσκο.

Για την υλοποίηση του έργου αυτού συνέβαλαν σημαντικά είτε με χρηματοδότηση είτε ως Μελετητές άνθρωποι και εταιρείες που μοιράστηκαν μαζί το ίδιο όνειρο.

Οι Χορηγοί:
1. Kυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (Το Μέλος του ΔΣ ΚΟΑ Ανδρόνικος Ανδρονίκου)
2. Υφυπουργείο Τουρισμού (Λειτουργός Διεύθυνσης Στρατηγικής, Μάρκετινγκ και Διεθνών Σχέσεων κυρία Νίκη Καραγιώργη)
3. AJK (o Εκτελεστικός Διευθυντής Γιώργος Μαλακτός)
4. PETROLINA HOLDINGS PUBLIC LTD (Ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Ντίνος Λευκαρίτης)
5. PREVENTION AT SEA (Ο εκτελεστικός διευθυντής κύριος Πέτρος Αχτύπης)
6. LATOUROS INVESTMENTS LTD (Ο εκτελεστικός διευθυντής κύριος Αντώνης Αντωνίου Λατούρος)
7. FRAGKOS AND ASSOCIATES (Ο κύριος Ιωσήφ Φράγκος)
8. ZEMCO GROUP (Ο κύριος Αρτέμης Ιακώβου)
9. MARSELLI EXPORTS IN ALUNINUM (Ο κύριος Νικόλας Μαρσελλής)
10.  IACOVOU
GROUP (Ο κύριος Αρτέμης Ιακώβου)

Οι Μελετητές:
1. Αρχιτεκτονικό Γραφείο Σοφοκλέους (Ο κύριος Δημήτρης Σοφοκλέους)
2. Πολιτικός Μηχανικός (Ο κύριος Γιώργος Θεμιστοκλέους)
3. Ακρίτας Σύμβουλοι Μηχανικοί (Ο κύριος Κυριάκος Ακρίτας)
4. KMAPPING LTD Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί (Ο κύριος Κίκης Φιλίππου)
5. Κατασκευή και συντήρηση γηπέδου η εταιρεία GREENTECH (H κυρία Ευαγγελία Γεωργίου)
6. Επιμετρητής Ποσοτήτων (Ο κύριος Ευθύμιος Ανδρέου)